Αλλαγές στη Ζωή μέσω του Ψηφιακού Περιβάλλοντος
Συχνά, όταν ανοίγουμε το κινητό μας και αρχίζουμε να «σκρολάρουμε» σε πλατφόρμες και social media, μπορεί να βιώνουμε ένα κύμα αρνητικών ειδήσεων και καταστροφών που μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποτελεί κακή αρχή για την ημέρα μας και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι ο κόσμος δεν είναι πάντοτε «αναίτιος» και οι δυσάρεστες ειδήσεις είναι αναπόφευκτες, όμως το μοτίβο που συναντάμε στις οθόνες μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον αλγόριθμο των πλατφορμών αυτών. Αξιολογώντας την αλληλεπίδρασή μας, ο αλγόριθμος αναδεικνύει περισσότερα από αυτά που επιλέγουμε και αν αυτό που βλέπουμε μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, είναι καιρός να αναθεωρήσουμε την κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε στην ψηφιακή μας κατανάλωση.
Η Επίδραση του Αλγόριθμου στη Σκέψη μας
Ό,τι βλέπουμε online δεν είναι τυχαίο. Οι αλγόριθμοι επιλέγουν περιεχόμενο βάσει των αλληλεπιδράσεών μας, όπως τα «likes» και τα σχόλια, δημιουργώντας έναν ψηφιακό καθρέφτη του εαυτού μας. Κάθε βήμα που κάνουμε στο διαδίκτυο στέλνει μηνύματα στον αλγόριθμο, υποδεικνύοντας το είδος του περιεχομένου που μας ενδιαφέρει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας περιθωριοποιήσει σε έναν συγκεκριμένο τύπο πληροφοριών, περιορίζοντας την προοπτική μας σε μια σκοτεινή ή αρνητική κατεύθυνση. Σε περιόδους που η αβεβαιότητα και η ανησυχία είναι παρούσες, είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε έναν λαβύρινθο αρνητικών σκέψεων αν δεν είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι καταναλώνουμε ψηφιακά.
«Είσαι ό,τι σκρολάρεις»
Μια έξυπνη παραποίηση της γνωστής φράσης «είμαστε ό,τι τρώμε» δείχνει ότι στην ψυχική μας υγεία «είμαστε ό,τι σκρολάρουμε». Η συνεχής έκθεση σε αρνητικό και φορτισμένο περιεχόμενο ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα στρες και άγχους. Η διαδικασία αυτή εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας να βρίσκεται σε εγρήγορση, γεγονός που δεν είναι υγιές, καθώς δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ωστόσο, ευτυχώς, ο εγκέφαλος διαθέτει ικανότητα αναδιοργάνωσης, γνωστή και ως νευροπλαστικότητα. Επιλέγοντας προσεκτικά το περιεχόμενό μας, μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε την προσοχή μας και να καταφέρουμε να εστιάσουμε σε θετικά στοιχεία όπως η ελπίδα, το χιούμορ και η ομορφιά γύρω μας.
Η Δύναμη του Επόμενου Κλικ
Η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε συνειδητά το περιεχόμενο στο οποίο αλληλεπιδρούμε. Κάθε κλικ μας, κάθε «like» ή κοινή δημοσίευση προγραμματίζει τον εγκέφαλό μας και τον αλγόριθμο για το ποια πληροφορία θα μας «σερβίρουν» στο μέλλον. Αν θέλουμε περισσότερη δημιουργικότητα, μπορούμε να ακολουθήσουμε καλλιτέχνες και καινοτόμους. Αν επιθυμούμε περισσότερη χαρά, αξίζει να βρούμε λογαριασμούς που προωθούν τη θετικότητα. Δύο ελάχιστες, αλλά κρίσιμες αλλαγές που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη γενική μας ψυχική διάθεση.
Σύμφωνα με την Θεωρία Διεύρυνσης και Οικοδόμησης από τη θετική ψυχολογία, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να ενισχύσουν την προσοχή μας και να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ανθεκτικότητα στη ζωή μας. Κάθε «κλικ» μας πρέπει να θεωρείται σημαντική τροφή για το συναίσθημά μας.
Πρακτικοί Τρόποι Ανθρωποκεντρικής Δράσης
- Εκτίμηση της Ροής σας: Δώστε 5 λεπτά για να εξετάσετε τη ροή σας στα κοινωνικά δίκτυα. Πώς σας επηρεάζει; Σας ενδυναμώνει ή σας εξαντλεί; Αναζητήστε τρόπους να απεμπλακείτε από ό,τι σας δημιουργεί δυσφορία.
- Συνειδητή Επιμέλεια Περιεχομένου: Εξερευνήστε δημιουργούς και σελίδες που σας εμπνέουν και σας φέρνουν χαρά. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον θετικό, όπου τα ερεθίσματα ενθαρρύνουν την ανάπτυξή σας.
- Επαφή με την Offline Ζωή: Μην παραμελείτε τα άτομα γύρω σας και τις δραστηριότητες στη φυσική σας ζωή. Αφοσιωθείτε σε σωματικές δραστηριότητες ή σε διαλείμματα στη φύση, καθώς είναι καταπληκτικά για την αναζωογόνηση του μυαλού σας.
Είναι αδύνατο να ελέγξουμε όλες τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά έχουμε τον έλεγχο του περιεχομένου που προσφέρουμε στον εαυτό μας. Αλλάζοντας τις επιλογές μας, αλλάζουμε και τη ζωή μας, επιτρέποντας στον εαυτό μας να γαλουχεί θετικά συναισθήματα και προοπτικές.