achaia365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Γιατί έχουν εξαφανιστεί οι αναισθησιολόγοι από το ΕΣΥ

Κοινοποίηση

Η έρευνα που παρουσίασαν οι γιατροί στη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Τι προτείνουν για να ανακοπούν οι παραιτήσεις και θα ανανεωθεί το ενδιαφέρον τους για το ΕΣΥ.

Την οργή και αγανάκτησή τους σχετικά με το τραγικό γεγονός της αναισθησιολόγου που ασθένησε σοβαρότατα μετά από τη μακρά περίοδο υπερεργασίας και πίεσης, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής, εκφράζει σε επιστολή της η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία (ΕΑΕ), μέσω της οποίας αναδεικνύονται για ακόμη μια φορά οι ελλείψεις στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία της αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω της υπερβολικής εργασίας, κατέρρευσε και έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι καινούργιο.

Μάλιστα, για το θέμα των ελλείψεων οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ είχαν συναντηθεί πρόσφατα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Μιλώντας στον κ. Γεωργιάδη, οι γιατροί εστίασαν στην επείγουσα ανάγκη θέσπισης γενναίων οικονομικών κινήτρων για να ανακοπούν οι παραιτήσεις και ανανεωθεί το ενδιαφέρον νέων ιατρών για το ΕΣΥ.

«Η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά φύγαμε με δέσμευση του υπουργού τουλάχιστον για τα οικονομικά κίνητρα. Είμαστε συγκρατημένοι, όσο αισιόδοξα και αν φαίνονται διότι έχουμε τα ίδια αιτήματα από το 2016», αναφέρει στο NEWS 24/7 η Ελεάνα Γαρίνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας.

Παράλληλα, κατέθεσαν πλήρες υπόμνημα που ανανεώνει τις εκκρεμότητες για τις οποίες η ΕΑΕ πιέζει για επίλυση, ώστε να δεχθούν και πάλι αναισθησιολόγοι να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Από το 2014 υπήρχε προειδοποίηση προς το υπουργείο Υγείας για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τους αναισθησιολόγους. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα. Μάλιστα, κάποια κίνητρα που μας έδωσα, μας τα πήραν πίσω. Συγκεκριμένα οι αναισθησιολόγοι έπαιρναν επίδομα άγονης ειδικότητας 400 ευρώ καθαρά, ως αφορολόγητο επίδομα. Αυτό έγινε το 2022. Ωστόσο, το 2023 φορολογήθηκε και κατέληξε να εξανεμίζεται. Αισθανόμαστε σαν να μας κοροϊδεύουν και έτσι οι αναισθησιολόγοι αποχωρούν από το δημόσιο», αναφέρει η ίδια. 

Αντί συγκεκριμένων προτάσεων, οι αναισθησιολόγοι κατέθεσαν την περίληψη των αποτελεσμάτων έρευνας που απάντησαν 511 συνάδελφοί τους και όπου διαφαίνεται η επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα αλλά και ο σεβασμός και η αναγνώριση στη βαρύτητα του έργου που προσφέρουν, κάτω από δύσκολες συνθήκες στους ασθενείς, καθημερινά.

Γιατί καταρρέουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ;

Τι προκύπτει από την έρευνα στους αναισθησιολόγους στο ΕΣΥ

Στην έρευνα που έγινε από την ΕΑΕ ανταποκρίθηκαν 511 αναισθησιολόγοι, μεταξύ των οποίων, επιμελητές ΕΣΥ (29,22%), διευθυντές ΕΣΥ (28,63%), μέλη ΔΕΠ (1,79%), στρατιωτικοί (2,19%), επικουρικοί (1,39%), ιδιώτες (10,34%) και ειδικευόμενοι (26,44%) από όλη την Ελλάδα.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο που εργάζονται, η απάντηση ήταν θετική σε ποσοστό 53,18%, ενώ πλήρης κάλυψη αναφέρεται μόνο στο 18,89%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι σε τμήματα που έχουν ελλείψεις αναισθησιολόγων, το 32,85% μετακινούνται για να καλύψουν κενά σε άλλα νοσοκομεία ενώ η μετακίνηση αναισθησιολόγων από τμήματα που έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων αφορά μόλις 10,06%. Ιδιώτες αναισθησιολόγοι καλύπτουν κενές θέσεις σε ποσοστό 7,60%.

Τα εργασιακά προβλήματα των αναισθησιολόγων

Όσον αφορά την περιγραφή της κατάστασης στο εργασιακό περιβάλλον, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων (53,38%) την περιέγραψε ως «απογοητευτική», ενώ ως «ικανοποιητική» την περιέγραψαν σε ποσοστό 30,65%.

Σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας στα κοινώς παραδεκτά προβλήματα στην άσκηση της αναισθησιολογίας στο ΕΣΥ την πρώτη θέση κατέχουν οι χαμηλές οικονομικές απολαβές (54,37%). Ακολουθούν η έλλειψη προσωπικού, η υπερεργασία, οι μετακινήσεις/εντέλλεσθε και οι πολλές διακομιδές.

Στα επιπρόσθετα σχόλια αναφέρεται πολύ συχνά η υπερφορολόγηση.

Αναισθησιολόγος χορηγεί αναισθησία σε ασθενή πριν από το χειρουργείο

Οι λύσεις και τα κίνητρα που προτείνουν οι αναισθησιολόγοι

Στην ερώτηση σχετικά με το να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την ειδικότητα και την εργασία στην περιφέρεια η θετική απόκριση ήταν συντριπτική.

Όσον αφορά τις κάτωθι ερωτήσεις οι θετικές απαντήσεις ήταν εξίσου συντριπτικές:

 • Αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση (παράταση χειρουργείων) στο πρωινό ωράριο (88%)
 • Ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών και έγκαιρη προκήρυξη (πριν την ολοκλήρωση της παραίτησης) κενούμενων οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (89%)
 • Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία (92%),
 • Φορολόγηση των εφημεριών αυτοτελώς ώστε να επανέλθει στο προ των μνημονίων καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης (94%),
 • Βελτίωση συνθηκών εργασίας- βελτίωση θέσης των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία (92%),
 • Εθνικό σχέδιο για να σταματήσουν οι μετακινήσεις ιατρών (90%)
 • Επικαιροποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων ώστε οι οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες ανάγκες των
 • Τμημάτων- ενσωμάτωση των ιατρείων πόνου στους οργανισμούς (88%),
 • Επαναχάραξη του υγειονομικού χάρτη (83%)
 • Πρόσληψη μόνιμων ιατρών για κάλυψη των αναγκών του ΕΚΑΒ σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην ασφαλή διακομιδή των βαριά
 • πασχόντων ασθενών (88%),
 • Ανανέωση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των Αναισθησιολογικών Τμημάτων (82%),
 • Βελτίωση της εκπαίδευσης με ολοκλήρωση του νέου curriculum για την ειδικότητα και τη θέσπιση ειδικών αντικειμένων (fellowships) όπως αυτά
 • που έχουμε καταθέσει σαν προτάσεις στο ΚΕΣΥ (86%),
 • Αναγνώριση του τίτλου του Αλγολόγου (76%),
 • Ανανέωση του Νομοθετικού πλαισίου για τη στελέχωση και ασφάλεια στην αναισθησία- Νομοθέτηση των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών για την
 • ασφάλεια στην αναισθησία (ΚΕΣΥ 2018) (89%),
 • Δυνατότητα συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας (78%).

Γιατροί (φωτογραφία αρχείου)

Επιπλέον σημαντικά κίνητρα για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας αναφέρονται τα κάτωθι:

 • νομική κάλυψη στην κλινική πράξη,
 • ενίσχυση της εκπαίδευσης και αναδιοργάνωση των θέσεων των ειδικευόμενων, αξιοκρατία, η παιδοαναισθησία, μαιευτική αναισθησία, καρδιοαναισθησία και οι μεταμοσχεύσεις να αποτελέσουν εξειδίκευση, να δίδεται αμοιβή ανάλογα με το έργο που παράγεται, εφαρμογή ωραρίου με βάση τις οδηγίες για 40 ώρες ανά βδομάδα, προσμέτρηση ενεργών εφημεριών ως συντάξιμου χρόνου, φοροελαφρύνσεις για επιστημονικό και εκπαιδευτικό υλικό, δυνατότητα για εκπαιδευτικές άδειες, επαρκή στελέχωση με νοσηλευτές, να συμπεριλαμβάνονται στις προκηρύξεις θέσεων ΜΕΘ και οι αναισθησιολόγοι, κ.ά.

Σχετικά με το νόμο για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ιατρών ΕΣΥ και των ιατρών μελών ΔΕΠ, εντελώς υπέρ ήταν μόνο το 14,22%. Ως θετική πρόταση υπό όρους ψηφίστηκε σε ποσοστό 37,86%, ενώ επιφυλακτικοί ήταν σε ποσοστό 31,07%.

Εντελώς αντίθετοι ήταν σε ποσοστό 16,85% (συνολικά 52% προς το θετικό, 48%προς το αρνητικό).

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα για το νόμο σχετικά με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων: εντελώς υπέρ (12, 91%), θετική πρόταση υπό όρους (42,23%), επιφυλακτικός/η (30,63%), εντελώς αντίθετος/η (14,22%). (συνολικά 55% προς το θετικό 45% προς το αρνητικό).

Πηγη:NEWS24/7

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συναντήθηκε με τον Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος ενημερώθηκε (και του παραδόθηκε υπόμνημα), για τα θέματα των συμβασιούχων, των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου

Κορωνοϊός: Ο δείκτης φλεγμονής που καθορίζει τη σοβαρότητα της λοίμωξης

Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση επί του ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ