achaia365.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δασμοί και Διεθνείς Σχέσεις: Η Κίνα Ενώνει Δυνάμεις με την ΕΕ εν μέσω Εμπορικού Πολέμου

Κοινοποίηση

Οι Ανεξέλεγκτες Διαστάσεις του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Αντεπίθεση από το Πεκίνο με Υψηλούς Δασμούς

Η κατάσταση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η Κίνα προβαίνει σε αντεπίθεση επιβάλλοντας δασμούς έως 125% σε αμερικανικά προϊόντα. Αυτή η κίνηση καθιστά σχεδόν αδύνατες τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προξενεί σοβαρές ανησυχίες για την οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί σε κοινό μέτωπο απέναντι στον «εκφοβισμό» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τις υφιστάμενες προκλήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλήξουν τελικά σε μια συμφωνία με την Κίνα.

Η εκφρασμένη ανησυχία του Σι σχετικά με την αναγκαιότητα να διατηρηθεί η ειρηνική εμπορική συνεργασία υπογραμμίζει τη θέση που κατέχει η Κίνα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. «Η Κίνα δεν φοβάται, αλλά ούτε θέλει να εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο», δήλωσε, ενώ προσέφερε χείρα φιλίας στην Ευρώπη.

Η Αντίκρουση των Δασμών και οι Διεθνείς Αντιδράσεις

Όσον αφορά τους δασμούς, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε ένα εμπορικό πόλεμο», καλώντας την Κίνα και την Ε.Ε. να αντιταχθούν από κοινού στις μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επίσης τόνισε την αναγκαιότητα για πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις.

Το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσει να εμπλέκεται σε «παιχνίδια δασμών», καθώς οι τρέχοντες δασμοί είναι απαγορευτικοί για τις εισαγωγές. Στο ίδιο πνεύμα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η πίεση που ασκεί θα φέρει την Κίνα στο διαπραγματευτικό τραπέζι, προβλέποντας ότι η οικονομία θα ωφεληθεί από μελλοντικές συμφωνίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατονόμασε την ημέρα της αναστολής των δασμών για 90 ημέρες ως «ιστορική» για τις χρηματιστηριακές αγορές, δηλώνοντας ότι αυτή η φάση θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία για εποικοδομητικές συνομιλίες.

Διεθνής Οικονομική Σταθερότητα και Αντιδράσεις από ΕΕ

Η Ευρώπη παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, με τον Ευρωπαίο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει την ανάγκη για διαπραγματεύσεις, διαπιστώνοντας ότι οι 90 ημέρες αναστολής δασμών επιφέρουν και μια περίοδο αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την αναστολή, υπογραμμίζοντας την προσδοκία να ξεκινήσουν γόνιμες διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις.

Ακόμη, την Κυριακή θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Μάρος Σέφτσοβιτς, για συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, εντός του πλαισίου των οποίων η Κομισιόν δηλώνει ότι παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι.

Παγκόσμια Οικονομική Αστάθεια και οι Άμεσες Συνέπειες

Όπως φαίνεται, η παγκόσμια αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις χρηματαγορές και οι συνέπειες είναι εμφανείς. Το δολάριο έχει υποστεί απώλειες και τα χρηματιστήρια ανταγωνίζονται σε πτώση, με τον χρυσό να αναδεικνύεται ως το νέο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές. Η αυξημένη ζήτηση για τον χρυσό έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, ξεπερνώντας τα 3.220 $ η ουγγιά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει την ετοιμότητά της να ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εξασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε τη συνεχή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και τη διάθεση για δράση, προκειμένου να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο μονίμως αυξανόμενος κίνδυνος ενίσχυσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, με την Ευρώπη να βρίσκεται «στη μέση» αυτού του οικονομικού πολέμου. Ο Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι η επιβολή δασμών 20% θα έχει σημαντικές συνέπειες για την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομία, με εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα, μέσω του Κυριάκου Πιερρακάκη, συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές συνομιλίες, προτείνει ευρωπαϊκή ενότητα και αναζητά αμοιβαία επωφελείς λύσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας δίκαιης και ειλικρινούς προσέγγισης στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑμεΑ Διεκδικούν Σεβασμό από τους Ασυνείδητους Οδηγούς

Άπελντοορν 2025 Ελληνικές συμμετοχές και πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πάτρα: Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ ανηλίκων