Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορική αναγνώριση από την UNESCO
Η UNESCO αποφάσισε την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, γνωστή και ως World Greek Language Day, επιβεβαιώνοντας έτσι την παγκόσμια σημασία της ελληνικής γλώσσας. Η απόφαση αυτή ελήφθη με συναίνεση, χωρίς να απαιτείται ψηφοφορία. Όπως δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, «πρόκειται για διεθνή αναγνώριση της διαχρονικότητας, της οικουμενικότητας και της προσφοράς της γλώσσας μας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνειας».
Η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO στο Παρίσι. Ο οργανισμός, ο οποίος διαθέτει 194 μέλη, έχει 58 χώρες που συμμετέχουν στο εκτελεστικό συμβούλιο, εκ των οποίων 41 υποστήριξαν την πρόταση για την ανακήρυξη της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμια ημέρα. Την πρόταση υπέγραψαν 88 χώρες-μέλη της UNESCO, με την Αϊτή να είναι αυτή που την παρουσίασε. Είναι ιδιαίτερα συμβολικό ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.
Η Γλωσσική Κληρονομιά και η Πολιτιστική Σημασία
Η ελληνική γλώσσα είναι περισσότερο από ένα απλό εργαλείο επικοινωνίας; είναι φορέας πολιτισμού, θεματοφύλακας αξιών, εννοιών και ταυτότητας. Συνδυάζει μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μια αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης. Συγκεκριμένα, η γραμμική Β μπορεί να μας πάει τουλάχιστον 28 αιώνες πίσω και θεωρείται η μακροβιότερη συνεχώς ομιλούμενη και γραπτή γλώσσα στην Ευρώπη.
Ο διακεκριμένος ποιητής Γιώργος Σεφέρης, κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ το 1963, είπε: «Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα».
Η Ημέρα της Αναγνώρισης
Η επιλογή της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, ενός από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες ποιητές. Με αυτήν την απόφαση, η ελληνική γλώσσα αποκτά επίσημη παγκόσμια αναγνώριση, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη διάδοσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σημασία αυτής της αναγνώρισης προκύπτει από την επιρροή της ελληνικής γλώσσας στην εξέλιξη και διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η ανακήρυξη αυτή αποτελεί μια ιστορική δικαίωση των προσπαθειών για την αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας και είναι μια μεγάλη νίκη για τους Έλληνες και τους φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο. Ο ρόλος πολλών καθηγητών με ελληνική παιδεία καθώς και επιφανών μελών της διασποράς σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ υπήρξε καθοριστικός σε αυτήν την προσπάθεια.
Η ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την ανακήρυξη επιπλέον παγκόσμιων ημερών με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει “πληθωρισμός” και δεν χρειάζονται περισσότερες παγκόσμιες ημέρες.