Εξέλιξη της Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τον Χρήστο Τριαντόπουλο
Τα συμπεράσματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από το κείμενο της γνώμης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι είναι μέλη της προανακριτικής επιτροπής, όπως ο Μ. Αποστολάκης, η Ε. Λιακούλη και ο Γ. Μουλκιώτης, υπάρχουν σοβαρές παρατηρήσεις σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, δεν τήρησε τις συνταγματικές διαδικασίες που απαιτούνται και δεν εκτέλεσε τα καθήκοντά της με την απαιτούμενη σοβαρότητα, καθώς δεν υπήρξε διερεύνηση της υπόθεσης, εξέταση μαρτύρων και ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.
Σημαντικό είναι ότι η πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας να ολοκληρώσει τις εργασίες της Επιτροπής χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα, ερμηνεύεται ως συνειδητή επιλογή που παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ρητά ότι η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής. Ως συνέπεια, η τυπική δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αποκλείοντας την πιθανότητα διεύρυνσης σε βαρύτερα αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από τον κ. Τριαντόπουλο ή άλλους πολιτικούς παράγοντες.
Περιορισμοί του Συντάγματος και δικονομικές διαδικασίες
Κατά τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, το Σύνταγμα καθορίζει αυστηρά τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και δεν παρέχει στον Υπουργό τη δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος τα στάδια της διερεύνησης. Ο κ. Τριαντόπουλος, μέσω της επιστολής του, φαίνεται να επιχείρησε να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία, γεγονός που αποδοκιμάζεται. Οι αρμοδιότητες της προανακριτικής επιτροπής περιλαμβάνουν την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, επομένως η παράβλεψή τους είναι κρίσιμη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία μετά την αρχική δικογραφία, μεταξύ των οποίων και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που αποκαλύπτει αλλοιώσεις στον τόπο του δυστυχήματος και αφαιρέσεις κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Επίσης, δεδομένα που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα προς κυβερνητικά στελέχη, προσθέτουν βάρος στην υπόθεση.
Συνέπειες της απόφασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας
Είναι ανησυχητικό ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία θελήσει να προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά του κ. Τριαντόπουλου, ενώ πιστεύει ότι δεν έχει ποινική ευθύνη, τότε μπορεί να προκύψει το ζήτημα κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική ηθική και την αξιοπιστία των διαδικασιών.
Η αμφιλεγόμενη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου 2023
Αξιοσημείωτο είναι ότι η «άτυπη συνάντηση» της 3ης Μαρτίου 2023, συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου και κυβερνητικών παραγόντων, έχει χαρακτηριστεί ως το έναυσμα για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος. Η ανάγκη αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την παρέμβαση και την αλλαγή του σκηνικού της τραγωδίας, ενώ η επίλυση του προβλήματος της κυκλοφορίας καθυστέρησε για σχεδόν έναν μήνα.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ταχύτητα με την οποία επενέβησαν τα κρατικά όργανα, με αποτέλεσμα την καταστροφή κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας διέταξε την ποινική δίωξη για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της «σύσκεψης» πλην του κ. Τριαντόπουλου, καθώς η αρμοδιότητά της δεν επεκτείνεται σε πολιτικά πρόσωπα, βάσει των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.
Προτάσεις για τις επόμενες ενέργειες
Στην τελική γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, για παράβαση καθήκοντος κατά το διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023. Επίσης, προτείνεται η συνέχιση της διερεύνησης από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές για ενδεχόμενες άλλες αξιόποινες πράξεις που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από τον κ. Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα.