Σημαντική Ενημέρωση για τη Σεισμική Δραστηριότητα στη Σαντορίνη
Ρεκόρ σεισμών στη Σαντορίνη
Τον τελευταίο μήνα, η Σαντορίνη έχει καταγράψει 25.000 σεισμούς, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια έντονη δραστηριότητα που συνδυάζει ηφαιστειακά φαινόμενα και σεισμική ακολουθία. Αυτό επισημάνθηκε από τον καθηγητή και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Νοτιοανατολική Ευρώπη και Διασυνοριακή Συνεργασία, Προκλήσεις, Προβλήματα, Προοπτικές» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τρεις Ευρωπαϊκούς Ομίλους Εδαφικής Συνεργασίας που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Η Σεισμική Δραστηριότητα και οι Κλιματικές Συνθήκες
Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως οι γεωδυναμικές φαινόμενα (όπως οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, οι κατολισθήσεις και τα τσουνάμι) και οι υδρομετεωρολογικές συνθήκες που σχετίζονται με την κλιματική κρίση δεν έχουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους, αλλά επηρεάζουν τις ίδιες περιοχές. Σημείωσε ότι οι πρόσφατες βροχές «ευτυχώς άφησαν ανέπαφη τη Σαντορίνη», η οποία έχει αναγνωριστεί ως περιοχή με ισχυρό κατολισθητικό κίνδυνο.
Όπως πρόσθεσε, η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί και επιστρέφει στα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την έξαρση. Ωστόσο, το δημοφιλέστερο θέμα πλέον είναι το ζήτημα των κατολισθήσεων. Σχολίασε ότι το πρόβλημα στη Σαντορίνη δεν οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική κρίση, αλλά προκύπτει κυρίως από γεωδυναμικά φαινόμενα.
Αναγνώριση της Τρωτότητας και Προτάσεις Βελτίωσης
Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη για μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των φυσικών φαινομένων σε διεθνές επίπεδο. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις που μας επιβάλει η φύση, καθώς μέσα από αυτές τις καταστροφές μαθαίνουμε τι να κάνουμε. Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε την τρωτότητα των περιοχών, καθώς μπορεί να είναι ανθεκτικές σε μερικά φαινόμενα, αλλά όχι σε άλλα», δήλωσε.
Η Κλιματική Κρίση και οι Πολιτικές Προστασίας
Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η αναγνώριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης είναι επιτακτική. Τόνισε πως η Θεσσαλία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου μέσα σε τρία χρόνια καταγράφηκαν δύο φαινόμενα χιλιετίας, τα οποία προκλήθηκαν από έντονες πλημμύρες. Υπογράμμισε πως η κλιματική κρίση έχει γεωπολιτικές συνέπειες και ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στις παρασαχάριες χώρες θα οδηγήσει σε εκθετική αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Επιπλέον, ανέφερε ότι παρά την υπάρχουσα ικανότητα στη διαχείριση καταστροφών, οι νέες συνθήκες απαιτούν καλύτερη οργάνωση και συντονισμό στην πρόληψη, την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την αποκατάσταση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.
Τοποθετήσεις από Ειδικούς
Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι η έννοια της τρωτότητας έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και χαρακτήρισε τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αντιμετωπίσουν κινδύνους ως ζωτικής σημασίας. Ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού ομίλου εδαφικής συνεργασίας Climanet, Χρυσόστομος Καλογήρου, και η χημικός μηχανικός Σπυριδούλα Ντεμίρη, αναφέρθηκαν σε έργα του Πράσινου Ταμείου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και η Μεσόγειος συλλογικά είναι ανάμεσα στα 17 καυτά σημεία παγκοσμίως που θα υποφέρουν λόγω της αλλαγής του κλίματος.