achaia365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπερψηφίστηκε η παραπομπή Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο από την Ολομέλεια της Βουλής: Σκηνικό έντονων αντιπαραθέσεων και αποχωρήσεων

Κοινοποίηση

Σημαντική Απόφαση της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο

Η Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε μια κρίσιμη συνεδρίαση σχετικά με το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία διενήργησε προκαταρκτική εξέταση για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Μαρτίου 2023. Η ψηφοφορία αφορούσε το θέμα της αποδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης εναντίον του, και η απόφαση ελήφθη με μυστική ψηφοφορία την Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025.

Ψήφος υπέρ της παραπομπής

Η παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια με 190 ψήφους υπέρ και 10 κατά. Συνολικά, συμμετείχαν 200 βουλευτές στην ψηφοφορία. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τριαντόπουλος, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, δεν είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.

Τα πολιτικά κόμματα Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε ότι θα καταψηφίσει. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε την υποστήριξή του, όπως και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Χάρης Κατσιβαρδάς. Από την άλλη, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης και Γιάννης Σαρακιώτης καταψήφισαν το πόρισμα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Νίκης απείχαν από τη διαδικασία, ενώ απουσίασαν ανεξάρτητοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του Κινήματος Δημοκρατίας και των Σπαρτιατών.

Εξελίξεις και μελλοντικά βήματα

Μια προκαταρκτική συζήτηση είχε προηγηθεί για το πόρισμα της Επιτροπής σχετικά με την παράβαση καθήκοντος, με σκοπό να αποφασιστεί αν θα ζητηθεί οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες του Τριαντόπουλου να αποδοθούν, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Η επόμενη κίνηση περιλαμβάνει τη διαδικασία κλήρωσης των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής μετά το Πάσχα, με τον Πρόεδρο της Βουλής να κληρώνει πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη.

Προτού τη συνεδρίαση, ο Χρήστος Τριαντόπουλος είχε αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, επιβεβαιώνοντας το υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Προκαταρκτική Επιτροπή, ενισχύοντας μάλιστα το επιχείρημα της αλήθειας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πολιτικές αντιδράσεις και αναταραχή

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν έντονες, με διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις να κυριαρχούν. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα της αλήθειας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκαλύψεως της αλήθειας σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στη διαφανή δικαστική διερεύνηση για τον Τριαντόπουλο και επεσήμανε τη δέσμευσή του να προχωρήσουν και άλλοι πολιτικοί στην οδό της δικαιοσύνης.

Στην επιχείρηση διαλόγου, η αντιπολίτευση καθόρισε τους δικούς της όρους, ζητώντας να σταματήσει η συζήτηση και να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και άλλοι αποχώρησαν, επισημαίνοντας την καταστρατήγηση της διαδικασίας, ενώ η κυβερνητική πλευρά αντεπίτεινε με κατηγορίες προς την αντιπολίτευση για την πρόθεση συγκάλυψης.

Σημαντικές καταγγελίες και σχόλια από την πλευρά της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν, με χαρακτήρες όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ να καταδικάζουν τις κυβερνητικές πρακτικές και την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στις ευθύνες που προκύπτουν από το περιστατικό στα Τέμπη.

Αυτή η συνεδρίαση αναδεικνύει την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στην πολιτική, θέτοντας ερωτήματα που προφανώς θα ακολουθήσουν τις μελλοντικές διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επικαιρότητα: Επιβαρυμένη Υγεία του Πρώην Προέδρου Μπολσονάρου στη Βραζιλία

Ξεκινά η διαδικασία των συνδέσεων με το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή του ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Oμάδα Σύνταξης Α

Διεθνής Έκκληση για Δράση: Κρίσιμη Ανθρωπιστική Κατάσταση στη Γάζα ανησυχεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ