«Ο λαός πελάτης στις παραλίες – εμπόρευμα, για να κερδίζουν οι λίγοι»
Άρθρο του Νίκου Ασπράγκαθου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Πατρέων
Ο νόμος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις παραλίες, ολοκληρώνει την πλήρη εμπορευματοποίησή τους, που είχε ξεκινήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν αφήνει καμιά παραλία, ακόμα και προστατευόμενες, χωρίς να την παραδώσει στην εκμετάλλευση από τους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Το καθεστώς της «αχόρταγης» αγοράς καταπίνει το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, που ανήκει σε όλους. Δεν μας επιτρέπει να «απλώσουμε την πετσέτα μας», χωρίς να πληρώσουμε πανάκριβα για ομπρέλα και ξαπλώστρα στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης.
Με αφορμή την κατάληψη παραλιών, που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες το προηγούμενο καλοκαίρι, η Ν.Δ. νομιμοποιεί πρακτικά την πλήρη κατάληψη και εκμετάλλευση, μέσω κεντρικών συμφωνιών με το Υπουργείο Οικονομικών και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., περιορίζοντας έτσι τους μικροεπαγγελματίες, σε όφελος των μεγάλων.
Εξασφαλίζει παραπέρα την επιχειρηματική δραστηριότητα, από τις κινήσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στην απαγόρευση πρόσβασης στις παραλίες από το λαό. Με το νόμο αυτόν, μικρές παραλίες θα μπορούν να παραχωρούνται σε κοντινές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το ποια συμφέροντα υπαγόρευσαν το νόμο). Η ρύθμιση αυτή είναι μέρος της γενικότερης επιθετικής στρατηγικής, για ξεζούμισμα του καθημαγμένου εισοδήματος του λαού, με την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας και όλων των βασικών αναγκών.
Ο νόμος της Ν.Δ. καταργεί για πρώτη φορά, το ιστορικό όριο του ελάχιστου πλάτους παραλίας 30 μέτρων, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών παραλιών, ενός πολύτιμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού αγαθού, που θα καταληφθεί από τερατουργήματα του τουριστικού κεφαλαίου.
Με το νόμο, αφαιρείται η αρμοδιότητα των Δήμων να αποφασίζουν τον τρόπο και την έκταση αξιοποίησης των παραλιών, για εγκατάσταση καντίνας ή προβολής των παραλιακών καταστημάτων με ξαπλώστρες και ομπρέλες, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαίτερες ανάγκες, ενώ φορτώνει στους Δήμους το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Είναι συνέχεια της απαίτησης της ΕΤΑΔ (βλέπε δανειστές) να αναλάβει, για παράδειγμα, την εκμετάλλευση της Πλαζ και της παραλίας Καστελλοκάμπου, που προκάλεσε την αγανάκτηση του λαού, γιατί θα περιορίσει τη δωρεάν, ελεύθερη πρόσβαση. Γιατί οι Πατρινοί γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο ο Δήμος της Πάτρας εξοπλίζει όλες τις παραλίες με ντουζιέρες, αποδυτήρια, ομπρέλες ή σκίαστρα, ναυαγοσώστες και εξοπλισμό για συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα. Ο δημόσιος χώρος, όπως και οι παραλίες, ανήκει σε όλους και έχουν όλοι δικαίωμα στην ασφαλή κολύμβηση, άσκηση και αναψυχή, χωρίς να πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια ή ξαπλώστρες. Όμως, ο νόμος της ΝΔ θα αφήνει μόνο μια στενή λωρίδα ανάμεσα στις κατειλημμένες παραλίες από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για να απλώσουμε την πετσέτα μας.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στέκεται, όπως πάντα, στο πλευρό του λαού που απαιτεί και διεκδικεί ελεύθερη, δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες, με υψηλού επιπέδου υποδομές και ασφάλεια κολύμβησης. Οι εργαζόμενοι του Δήμου, παρά τις ελλείψεις, θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το χώρο των παραλιών και να εγκαθιστούν ήπιες κατασκευές και ό,τι άλλο εξυπηρετεί τις ανάγκες των λουόμενων, που είναι διαθέσιμες –δωρεάν- όλο το καλοκαίρι για τους Πατρινούς και τους επισκέπτες.
Η Δημοτική Αρχή, μαζί με το λαό της πόλης μας, δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση του δημοσίου πλούτου και την κατάργηση της δημόσιας «αυλής» μας και διεκδικούμε:
Να καταργηθεί ο νέος νόμος και κάθε ρύθμιση εκμετάλλευσης των παραλιών από επιχειρηματικούς ομίλους.
Να αποσυρθεί το Π.Δ. 71/2020 και να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία των λουόμενων με πολύ μικρότερο κόστος.
Να επιχορηγηθούν οι παραλιακοί Δήμοι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτεται το σύνολο της δαπάνης για τους ναυαγοσώστες και το κόστος των υποδομών και του εξοπλισμού των παραλιών.