achaia365.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑ

BabyBot: Ρομποτικό βρέφος που προσομοιώνει τη διαδικασία συμπληρωματικής σίτισης για τους πρώτους 6 μήνες ζωής

Κοινοποίηση

Πρωτοποριακή Τεχνολογία στον Τομέα της Ρομποτικής Γέννας

Η καινοτόμα ομάδα ρομποτικής που συνδέει το CREATE Lab, την EPFL και το Nestlé Research στο Λωζάνη της Ελβετίας, έχει δημιουργήσει ένα ρομπότ ικανό να μιμείται τη διαδικασία σίτισης των βρεφών κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Με τη χρήση διαφορετικών τεχνικών και προηγμένων τεχνολογιών, οι επιστήμονες εξοπλίζουν το ρομπότ με δυνατότητες που το καθιστούν ικανό να αναπαράγει φυσικές συμπεριφορές των βρεφών.

Η ανάπτυξη επεμβατικών ιατρικών διαδικασιών για βρέφη είναι συχνά περίπλοκη, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλων δοκιμαστικών υποκειμένων. Υπάρχουσες μέθοδοι, όπως προσομοιώσεις και όργανα παρατήρησης, δεν είναι πάντοτε επαρκείς για την ακριβή ανίχνευση της συμπεριφοράς των βρεφών. Ως απάντηση σε αυτό το κενό, η ελβετική ερευνητική ομάδα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα μαλακό ρομποτικό μωρό, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίζει έρευνες στον τομέα της παιδιατρικής.

BabyBot: Ρομποτικό βρέφος προσομοιώνει τη διαδικασία σίτισης τους πρώτους 6 μήνες

Το ρομπότ BabyBot διαθέτει μια μαλακή γλώσσα και νευρωνικά κυκλώματα ελέγχου που του επιτρέπουν να σιτίζεται με τρόπους που προσομοιώνουν ακριβώς τη σίτιση των βρεφών. Ακόμα, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως ο βήχας ή η αναγούλα, γεγονός που το καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο για ερευνητές και ιατρούς.

Η εκτίμηση της ικανότητας σίτισης των βρεφών υπό πρακτικές συνθήκες μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία, κυρίως λόγω των επεμβατικών μεθόδων και της απρόβλεπτης συμπεριφοράς των βρεφών. Η χρήση ενός ρομποτικού βρέφους επιτρέπει την ασφαλή ανάπτυξη και δοκιμή νέων τεχνολογιών και προσεγγίσεων, προσφέροντας έναν αποτελεσματικό τρόπο για την έρευνα και την ανάπτυξη ιατρικών εφαρμογών.

Κατά τη διαδικασία σχεδίασης του BabyBot, οι μηχανικοί έλαβαν υπόψη τους την σταδιακή εξέλιξη του ρομπότ, προσομοιώνοντας την ανάπτυξη ενός βρέφους έως την ηλικία των 6 μηνών. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το ρομπότ μπορεί να προσαρμόσει τη μορφολογία του, μεταβαίνοντας από την αποκλειστική κατανάλωση υγρών σε πιο σύνθετες μορφές σίτισης, όπως υγρές και ημιστερεές τροφές. Αυτή η εξειδικευμένη ικανότητα του BabyBot περιλαμβάνει τόσο το θηλασμό όσο και τη χρήση μπιμπερό ή κουταλιού.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει περαιτέρω τις ικανότητες του ρομπότ, συμπεριλαμβάνοντας τη διαδικασία της μάσησης, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνητού σάλιου για ακόμη πιο ρεαλιστική προσομοίωση της σίτισης. Η έρευνα αυτή αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στην παιδιατρική ιατρική και τη ρομποτική, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι διαδικασίες σίτισης και ανατροφής βρεφών.

Η μελέτη αυτή έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό npj Robotics, σηματοδοτώντας μια συνεχιζόμενη πρόοδο στους τομείς της ρομποτικής και της παιδιατρικής έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημογραφική Πρόκληση: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με πτώση πληθυσμού έως 25% μέχρι το 2070

Καταγγέλλουν εικόνα εγκατάλειψης στο Ιατρείο Αρτεμισίας

Oμάδα Σύνταξης Α

ΔΕΥΑΠ: Δεν προκύπτει πρόβλημα θολότητας του νερού

admin