achaia365.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σ. Ζαχαράκη στο ΕΡΤNews: Αρχές Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» – Περισσότεροι ωφελούμενοι στο «Στέγαση και Εργασία»

Κοινοποίηση

Για τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», «Στέγαση και Εργασία» και «Σπίτι μου 2» μίλησε στην εκπομπή NewsRoomη Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ξεκινώντας με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είπε ότι πρόκειται για τη βελτιωμένη μορφή του. “Το περάσαμε με νόμο. Θυμάστε ότι αυτό ήταν ένα πρόγραμμα 50 εκατομμυρίων ευρώ για 40% επιδότηση μιας ανακαίνισης που θα μπορούσες να κάνεις στο σπίτι σου. Λειτουργικής ανακαίνισης, όχι ενεργειακής όπως είμαστε συνηθισμένοι με το Εξοικονομώ. Μπορείς να κάνεις το μπάνιο, μπορείς να κάνεις τους πάγκους της κουζίνας. Μπορείς κάτι να αλλάξεις σε ένα κενό διαμέρισμα που είχες δηλώσει κενό τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2. Και αυτό το αρχικό πρόγραμμα τι προέβλεπε; Να κάνεις μια μικρής εμβέλειας ανακαίνιση μέχρι 10.000 ευρώ και το κράτος σου δίνει το 40%. Είχαμε προβλέψει μάλιστα στο εύλογο ερώτημα κάποιων μα δεν έχω τα αρχικά μετρητά για να ξεκινήσω, την προκαταβολή 50%. Στο νέο επικαιροποιημένο βελτιωμένο πρόγραμμα που θα είναι στον αέρα τις πρώτες 10 μέρες του Ιανουαρίου, έχουμε 60% επιδότηση αλλά πλέον η ανακαίνιση φτάνει τα 13.500 ευρώ” εξήγησε η υπουργός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκεί που θα έπαιρνες 4.000 ευρώ μπορείς να πάρεις 8.000 ευρώ, να κάνεις μια πιο ευρείας κλίμακας ανακαίνιση στο σπίτι σου. Παίρνεις 4.000 ευρώ προκαταβολή. Και εδώ όμως να δούμε και την ηθική προϋπόθεση. Ναι, είναι ένα διαμέρισμα ή τέλος πάντων μια οριζόντια κατοικία ιδιοκτησίας, κατοικία που έχεις έως 100 τετραγωνικά. Δεν υπάρχει περιορισμός παλαιότητας, άρα μπορεί να είναι οποιοδήποτε, αλλά πρέπει να είναι δηλωμένο κενό όπως είπαμε στο Ε2 τα τελευταία τρία χρόνια. Και για να πάρεις. Το εισόδημα είναι μέχρι 40.000 ευρώ. Η ακίνητη περιουσία που έχεις ένα 300.000 ευρώ. Αν έχεις όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείς να μπεις να κάνεις αίτηση από τις πρώτες 10 – 15 ημέρες του Ιανουαρίου, να ανοίξεις το διαμέρισμά σου και πρέπει όμως μετά να το μισθώσεις σε μακροχρόνια μίσθωση. Άρα τι κάνουμε; Αυξάνουμε την προσφορά και συνάμα βγάζουμε όπως θέλουμε και επιθυμούμε περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά, κυρίως της εκμίσθωσης, για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε και το πολύ σημαντικό θέμα της στεγαστικής πολιτικής, το οποίο είναι ένα από τα τρία βασικά ζητήματα που θα έχουμε μετά το 2025 και στο Υπουργείο μας” πρόσθεσε.

Επειδή το 2025 θα είναι η χρονιά της στέγασης, αποφασίσαμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», το οποίο είχε αρχικά προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ να το αυξάνουμε πλέον σε 20 εκατομμύρια. Άρα από το 2025 και μετά το πρόγραμμα αυτό θα έχει 20 εκατομμύρια προϋπολογισμό και σημαίνει ότι μπορούν να μπουν μέσα περισσότεροι δήμοι, είναι 60 πλέον οι δήμοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε, περισσότεροι φορείς και εν τέλει τα ωφελούμενα νοικοκυριά που ήταν 550, θα υπερβούν τα 800” είπε η κα Ζαχαράκη.

Εξήγησε ότι εάν κάποιος θέλει να κάνει κάνει αίτηση χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, να αλλάξει κουφώματα, να βάλει θερμοπομπούς, να κάνει σημαντικές αλλαγές, θα πρέπει να επιλέξει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» μέσω τραπέζης. “Είναι μηδενικό επιτόκιο. Το πρόγραμμα είναι 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παίρνεις μέχρι 25.000€. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Μπορεί να υπάρχουν 20.000 δικαιούχοι και ουσιαστικά τι κάνουν; Αναβαθμίζουν ενεργειακά το σπίτι, ρίχνουν το λογαριασμό. Πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα ενεργειακά κόστη. Και βέβαια βοηθάμε πάρα πολύ και στον εκσυγχρονισμό του στεγαστικού μας αποθέματος“.

Όσον αφορά στο τρίτο και μεγαλύτερο ουσιαστικά πρόγραμμα που περιμένουν πάρα πολλοί νέοι το «Σπίτι μου 2», υπενθύμισε ότι τώρα είναι διευρυμένο μέχρι την ηλικία των 50. “Ξεκινάμε 15 Ιανουαρίου τις αιτήσεις. Αν εγώ είμαι δικαιούχος που θα κάνω αίτηση, πάω στην τράπεζα από εκεί που θα πάρω το δάνειο. Ουσιαστικά μέσα στο gov.gr θα υπάρχει και μία διαδικασία που εσύ καταθέτεις τα χαρακτηριστικά και βλέπεις ουσιαστικά και το θέμα της επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες επιλέγουν. Μιλάμε για ένα διαμέρισμα που θα βρεις και είναι μέχρι 150 τετραγωνικά. Είναι ένα διαμέρισμα το οποίο έχει χτιστεί μέχρι το 2007. Είναι ένα διαμέρισμα το οποίο ουσιαστικά μπορείς να πάρεις οπουδήποτε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Έχουμε αυξήσει και το εισοδηματικό όριο. Ένας άνθρωπος που μένει μόνος του είχε 16.000 ευρώ ανώτατο εισοδηματικό. και πλέον έχει 20.000. Αλλα και μια οικογένεια με δύο παιδάκια, η οποία θα έχει πολύ χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, πλέον έχει 32.000 ευρώ“.

Όσον αφορά στο Kids Wallet η κα Ζαχαράκη σημείωσε ότι είναι καίριας και κρίσιμης σημασίας το ποια θα είναι η ανταπόκριση των γονέων. “Ο γονέας κατεβάζει το Kids Wallet, δηλώνει το κινητό του παιδιού. Υπάρχουν προεγκατεστημένες κάποιες περιοριστικές δικλείδες ασφαλείας. Οι γονείς θα μπορούν να αυξάνουν αν θέλουν τον έλεγχο“.

Η επιθυμία μας δεν είναι να επέλθει μια οικογενειακή ρήξη, να πετάξουμε το μπαλάκι οπουδήποτε. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια εθνική προσπάθεια να προστατεύσουμε τα παιδιά από πράγματα που πρέπει να τους εξηγήσουμε την ευαλωτότητα τους και το γεγονός ότι κάποιος που έχει μια πλατφόρμα μπορεί να έχει περιεχόμενο το οποίο είναι ακατάλληλο, μπορεί να βλέπει κάποιος ο οποίος αναρτά εκείνη τη στιγμή άλλα πράγματα που δεν ξέρουμε ποιος είναι στην πραγματικότητα. Να είναι πολύ μεγαλύτερος στην ηλικία και να εμφανίζεται ως ένας συνομήλικος. Άρα είναι πολλοί οι κίνδυνοι, πολλές και οι ευκαιρίες. Το διαδίκτυο μας βοηθάει και μας εξελίσσει και ως προς τα πράγματα που ξέρουμε, ας κρατήσουμε μόνο τα καλά του” τόνισε η υπουργός.

Η κα Ζαχαράκη έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει και την Ημέρα Ψηφιακού Εγγραμματισμού, μια ευρείας κλίμακας πρωτοβουλία, ενώ και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα προσθέσει και το κομμάτι του ψηφιακού εγγραμματισμού, διότι οι γονείς έχουν ανάγκη.

ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι συμβαίνει αν βήχετε πολύ

Πάτρα: Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού μεταξύ ανηλίκων

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Το βίντεο της Πολιτικής Προστασίας για τους ξένους πολίτες